Ne yiyorsanız ona dönüşürsünüz sözü efsane değil gerçek çıktı. Kahvaltıda rafine karbonhidratları tüketen kişilerin, sağlık bir öğün ile güne başlayanlara kıyasla ‘daha az çekici’ göründüğü tespit edildi.
Fransa’dan araştırmacılar, rafine karbonhidratlar açısından zengin bir kahvaltı yapanların, sağlıklı, rafine edilmemiş karbonhidratlarla başlayan kişilere göre daha az çekici olarak değerlendirildiğini belirledi.
Uzmanlar, yüz çekiciliğindeki hafif dönüşümün, kan şekeri ve insülindeki değişiklikten kaynaklanabileceğini aktardı.
NASIL BESLENİRSENİZ ÖYLE GÖZÜKÜRSÜNÜZ
Araştırmanın baş yazarı ve evrimsel biyolog Dr. Claire Berticat, “Beslenme seçimlerimiz görünüşümüz üzerinde hızlı etkiler yaratabilir” dedi.
YÜZ GÜCELLİĞİNİ ALIP GÖTÜRÜYOR
Araştırmacılar, yaşları 20 ila 30 arasında değişen 52 erkek ve 52 kadın ile çalıştı ve onlara rastgele olarak rafine edilmiş veya rafine edilmemiş karbonhidratlar açısından zengin, 500 kalorilik kahvaltılar hazırladı.
Rafine karbonhidrat tüketenlerin kahvaltısı, endüstriyel olarak öğütülmüş un ile yapılmış ekmek, reçel, meyve suyu ve çekerli çay veya kahveden oluşuyordu. Sağlıklı tarafta ise tereyağlı ve peynirli kepekli ekmek, portakal veya elma ve şekersiz çay veya kahve yer alıyordu.
Araştırmacılar, yemekten önce ve sonra katılımcıları kan şekerini ölçü ve ardından kontrollü aydınlatma koşullarında katılımcıların vesikalık fotoğraflarını çekti. Fotoğraflar daha sonra bireylerin kaç yaşında olduğunu ve ne kadar çekici göründüğünü belirlemeleri için değerlendirici gruplara dağıtıldı. Fotoğrafları inceleyenlerin yorumlarından yola çıkan uzmanlar, kahvaltıda rafine karbonhidrat tüketmenin yüz çekiciliğiniz azalttığını belirledi.